Something New 28.02.12

Jaha, nu kom en sån här dag. Idag har jag inte gjort någonting nytt. Jobbet blir så ansträngande ibland att jag bara inte orkar göra nya saker. Jobbade nio till halv sex idag och vi hade tretton barn på förskolan. Som hela tiden skrek, sprang runt, kastade mat på golvet, slog varandra, stoppade leksakerna i munnen och vägrade att sova. Ljudnivån är för hög, vi är för få personal och det är för många barn. När jag satte mig ner och läste en bok med barnen klockan tre insåg jag att det var första gången på sex timmar som jag fick sätta mig ner och faktiskt pusta ut. Det är ett sånt förbannat jävla slit, och som plåster på såren har vi ju fått en iPad till avdelningen. Gud, det är en jäkla slap in the face. Men hela dagens strapatser vägdes upp av de sista fem minuterna då Alice var det enda barnet kvar och jag spenderade tiden med att kittla henne tills hon grät av skratt. Ah, sånna stunder kan väga upp en hel veckas skit.

Hur som helst, har inte haft någon ork att läsa tidningen, sitta vid datorn, kolla på TV eller ta en sväng på stan. Ljud, bilder, grejer, det blir för mycket efter en lång dag med barnen. Så därför har jag varken sett, hört eller upplevt något nytt idag. Bara jobbat, åkt hem och läst min bok hela kvällen. Nej okej, en enda ny liten sak idag. Har lyssnat igenom Ed Sheerans skiva, med det korta namnet '+', och utöver min favoritlåt Lego House är skivan fylld av bra låtar. Ed Sheeran, min nya idol! Lyssna på The A Team, Drunk, Grade 8 och The City. Det låter lite som Bright Eyes och Damien Rice, fast muntrare.

Jaja, det är alltid nåt. Musik är viktigt för välbefinnandet! Tillbaka till förskolan imorrn och sedan ledig dag på torsdag. Känns bra. Förresten, har börjat med tandtråd. Äntligen! Kan höra miljoner tandläkare jubla världen över...

Something New 27.02.12

Jag vet egentligen inte vad jag tycker om Jimmy Kimmel. Medelålders vita män är så överrepresenterade i världen att jag inte orkar ha en åsikt om honom helt enkelt. Men hans Movie: The Movie-trailer är rolig!


Something New 26.02.12

Hunger Games: Catching Fire

Har nu avslutat andra delen i Hungerspeltriologin, Catching Fire, om hjältinnan Katniss Everdeen och hennes kamp mot diktaturen i Panem. Även om boken emellanåt lider av mittenbokssyndromet, att det är en lång transportsträcka till sista boken, så slutar det aldrig vara spännande eller nytänkande. Och varje kapitel slutar i en cliffhanger och det krävdes mycket viljestyrka att lägga den ifrån sig. Ibland blir jag dock lite sur på hur Katniss konstant misstänker fel personer och hela tiden tror att alla hon allierar sig med tänker förråda henne. Å andra sidan, med tanke på vad hon tvingats gå igenom hittills i sitt liv så är det väl egentligen bara logiskt att hon är paranoid av naturen. Och det har ju hållit henne vid liv såhär långt. Kommer det räcka även genom sista boken? Det är frågan...



8,5/10 och jag kastar mig nu in i tredje och sista delen, Mockingjay.

Something New 25.02.12

Efter en tretimmars lässtund på förmiddagen idag (Hungerspelens andra del, Catching Fire av Suzanne Collins) var jag och Linn en sväng på Heden för lite skridskoåkning. Ser definitivt en förbättring sedan jag och Linn staplade runt på isbanan på Liseberg för två månader sedan. Känns bra. Idag var dessutom vädret underbart och i högtalarna på Heden spelades David Bowie, Whitney Houston och Kent. Som grädde på moset efter en alldeles perfekt för- och eftermiddag landade vi på den indiska restaurangen New Delhi på Vasagatan. Tikka Masala, vitlöksnan, raita och en mango lassi. Det var absolut utsökt och för det fantastiskt överkomliga priset 175 spänn. Mätta, trötta, nöjda och med ömma fötter åkte vi sedan hem och avnjöt melodifestivalen ihop med chokladmousse och mintchoklad. Och blev oerhört glada över Lisa Miskovskys framgångar. 
Dagen avrundades i vanlig ordning med högläsning ur Harry Potter (är för tillfället på kapitel fyra i Fången från Azkaban).   

Ja, bästa lördagen på länge länge länge!

Something New 24.02.12

En till synes ganska tråkig och inte så fascinerade, men ändå ny, sak hände idag på jobbet. Jag läste Nicke Nyfiken, från början till slut. Jag har säkert läst den, eller fått den läst för mig, när jag var liten men det här var första gången jag faktiskt funderade på själva berättelsen och dess innebörd. Och det är nu det blir intressant; Den boken borde seriöst stoppas! Ursch, vilken skit, barn borde inte få läsa sådant. Mannen med den gula hatten stjäl med sig den lilla oskyldia apan från Afrika, tar hem honom till England och sätter honom i en djurpark. Och det är det sagan går ut på. Och lilla Nicke är såklart jätteglad över att ha blivit skild från sin flock, transporterad i flera veckor för att sedan spendera resten av sitt liv i en djurpark. Alltså....nej, bara nej. Jag ville säga till barnen att sådär får man inte göra, man får inte ta med sig djur och sätta de på djurpark. Djuren vill vara i skogen, inte i djurparken! Men sedan började vi leka björnen sover istället så mitt tal om djurens rätt fick jag hålla för mig själv tillsvidare.

Something New 23.02.12

Right on the money!


Something New 22.02.12

Brit Awards gick av stapeln igår och bl.a. vann Ed Sheeran två priser för bästa manliga artist och bästa genombrott. Och jag älskar hans låt Lego House. Lyssna!


Something New 21.02.12

Winter's Bone

Har äntligen fått sett den här filmen och mina förväntningar var nu så höga att ingenting skulle kunna leva upp till min bild av den. Och precis när filmen tog slut kände jag mig lite missnöjd med vad jag sett. Nu har det dock gått ett dygn och jag har hunnit processa vad jag såg. Och den var ändå väldigt bra, det kändes hela tiden så himla äkta. Inga onödiga repliker, scener eller förklaringar. Och en konstant obehaglig känsla, som kulminerar i en av de äckligaste scener jag sett på länge. Trots att det egentligen inte är så äckligt. Bara hemskt, otäckt, obehagligt. Uuuh.

Winter's Bone får 7/10

Something New 20.02.12

winblog kan liva upp vilken regnig dag som helst



Something New 19.02.12

The Hunger Games

Igår började jag äntligen läsa The Hunger Games, en bok av Suzanne Collins och den första av tre delar. Och idag läste jag ut den. Dåligt väder + känner mig lite sjuklig + lättläst bok = tog fort slut. På ett sätt är det tråkigt, en riktigt tjock, bra bok kan man njuta av varje dag i flera veckor. Å andra sidan finns det en stor charm i att ha tid, ork och intresse att sträckläsa en bok. När det är fysiskt omöjligt att lägga den i från sig. Läsa medan man lagar mat, äter maten, går på toa, bäddar sängen, kollar på nyheterna. Att lägga ifrån sig boken är otänkbart så alla vardagliga sysslor måste helt enkelt utföras läsandes.

Ja, så var det med Hunger Games. Den var verkligen jättebra, och huvudpersonen, Katniss, var skitcool. Historien är väldigt lik Battle Royale, 24 människor ska tävla mot varandra och bara en kommer att överleva och därmed vinna. Till skillnad från BR är det inte en skolklass utan unga människor som plockas från olika distrikt i landet Panem, ett land beläget där USA förut låg. Hungerspelen organiseras för att människorna ska hållas i schack och vara medvetna om vilken makt regeringen har.

Om man kan bortse från att det i grund och botten är en ungdomsbok och förklaringarna är lite för många (man får inte lista ut så himla mycket själv, Katniss berättar exakt allt för en) så är det väldigt bra samhällskritik. Hur de fattiga drabbas värst av Hungerspelen och hur människorna från distrikten tvingas ha ihjäl varandra som underhållning för de privilegerade i "The Capitol" (där ingen behöver delta i spelen), likt tuppfäktning eller gladiatorspel.



Hunger Games får 9/10 och jag ser verkligen fram emot att läsa del två & tre (som jag ska beställa hem när jag får nästa lön...)

Projekt: Pussel

Är det inte det vackraste pusslet ni någonsin sett?



Tack vare mycket fritid, tålamod och gott sällskap (Linn!) är nu Projekt Pussel avslutat. Score!!

Something New 18.02.12

Det finns en fjäril som heter Common Postman. Det tycker jag var hemskt gulligt. Vad den heter på svenska vet jag inte (vanlig brevbärare-fjäril?) men ska ta reda på det någon gång i framtiden.

Something New 17.02.12

Extremely Loud and Incredibly Close

Jag hade sett fram emot den här filmen jättelänge och jag blev både positivt och negativ överraskad. Positivt för att den var så väldigt rörande och vacker, negativt för att den såklart inte var så bra som jag hade hoppats. Men så är det ju när man ser en film baserad på en bok man redan läst; detaljer, sidohistorier och anekdoter måste tas bort för att det över huvud taget ska gå att filma. Ja, så är det ju. Boken var verkligen speciell, lite Amélie från Montmartre-känsla, mycket tankar, känslor, bilder. Det uttrycktes verkligen på ett fantastiskt sätt i boken men tappades bort i filmen. Inte helt och hållet, men ändå. Precis tvärtemot Försoning vars bokförlaga är väldigt bra men historien kommer verkligen till liv i filmen, där den får en skjuts framåt tack vare samspelet mellan musik och foto.

Storyn i Extremely Loud är kortfattat såhär; Oskar Schells pappa dör i 9/11, ett år senare hittar Oskar en nyckel som tillhört hans pappa och han ger sig ut på jakt över hela New York för att finna låset nyckeln går till. Filmen bygger på tillbakablickar från tiden då Oskars pappa levde, från 11e september och tiden som följde, blandat med nutid. I recensioner jag läst om filmen har det bl.a. kommit upp att Thomas Schell, pappan, framställs som för fantastisk. För bra för att vara sann, att ingen är som han i verkligheten. Det känns på nåt sätt som att personen i fråga totalt missat poängen med filmen (och dessutom är för cynisk för sitt eget bästa). Så som Oskar upplever sin pappa i tillbakablickarna är så ett barn upplever sina idoler, i det här fallet sina föräldrar. De är fantastiska. Det är precis samma förutsättning i skildringen av New York; det är stort, bullrigt, högljudd, skrämmande. För man får se det utifrån vad Oskar ser, känner och upplever.
Filmen lever på att den är vacker, rörande och välgjord och med bra skådespelare, men förlorar lite på att det är för mycket som ska klämmas in i en enda liten film, så mycket tankar, bilder och händelser. Det blir för mycket och tappas bort. Men det är bra ändå, minsann.



7/10, jag gillar! 

Heavy Boots är ett så himla fint uttryck också. "His boots were probably even heavier than mine", "Han var nog deppigare än jag".

Something New 16.02.12

The Ides of March

Jag gillar filmer om politik och med tanke på att primärval-cirkusen för republikanerna pågår för fullt just nu i USA, känns den här filmen väldigt aktuell. Ryan Gosling, George Clooney, Marisa Tomei och min favorit Philip Seymour Hoffman. Inte mycket att klaga på där! Clooney har dessutom regisserat, producerat och skrivit manus. Ja, more than just a pretty face, den där Clooney.
Ska precis gå & lägga mig så hinner inte skriva handlingen men ja, politik, makt, hämd, utpressning, intriger osv osv. Den var himla bra.



7,5/10 till The Ides of March

Something New 15.02.12

Jag livade upp trapphuset lite..



"Tryck för att öppna ingången till Narnia"

Something New 14.02.12

Glad alla hjärtans dag kära vänner!



Säger samma sak som någon hade kommenterat;
"How do you show Princess Leia saying "I Love You" and not show Han Solo saying "I Know"?"


Projekt: Pussel

Pusset pussel pussla pussling passel plassel pdplfls......






Something Old 13.02.12

Försoning

Det här är en av mina absoluta favoritfilmer! Förutom en scen där de avrättar hästar (jävla krig alltså) så finns det ingenting jag inte älskar i den här filmen. Musiken och fotot, historien, kläderna, skådespelarna, manuset, allting allting allting. Några scener visas två gånger, ur olika karaktärers perspektiv. Så enkelt, men ändå så fantastiskt. Och slutet är ett av de bästa slut jag vet, finns inte många filmslut som berört mig så mycket. Försoning är dessutom en film som överträffat sin bokförlaga (skriven av Ian McEwan). Då och då händer det, inte ofta, men någon gång ibland. Och det här är ett fantastiskt exempel på detta!




Betyg 10/10, tveklöst!

Something New 13.02.12

www.etsy.com

På Etsy kan man köpa handgjorda smycken, kläder, väskor och massa annat till rimliga priser. Och det allra bästa; det finns hur mycket nördiga saker som helst! Jag köpte mig kylskåpspoesi med Harry Potter-tema för cirka 150 pix. Oh the joy!



Something New 12.02.12

Ibland hittar man saker som bara aldrig slutar vara roligt. Videor på youtube, bilder på failblog osv. T.ex den här:


Och jag snubblade över Photobooth i helgen och herregud! Jag har faktiskt inte skrattat så här mycket på länge länge länge. Och varje gång jag använder den skrattar jag tills jag gråter. Varje gång. Nej, det slutar aldrig vara roligt.

Jag har lånat hem skolans iPad för att lära mig hur den fungerar (ingen av mina kollegor har velat röra vid den så jag "offrade" mig), och det var i den maniken jag hittade Photobooth, som jag nu missbrukat hela dagen. Tänk att något så löjligt kan vara så jäkla roligt?



Something New 11.02.12

Jag och Linn var på Heden och åkte skridskor idag! Det var så himla mysigt, trots ont i fötterna, kalla tår och mycket folk. De spelade käcka 90-talslåtar i högtalarna dessutom, mycket uppskattat. 30 spänn att gå in och sedan kanske 50 till för att hyra skridskor (jag släpade med mig mina egna skridskor så jag vet egentligen inte vad det kostade att hyra).


Something New 10.02.12

PerezHilton tipsar om väldigt mycket musik, väldigt ofta. Och Foster the People har jag nu äntligen lyssnat lite på. Och ja, det låter ju trevligt! Lyssna:


Projekt: Pussel

Pusslet fortsätter att pusslas...




Something New 09.02.12

Äntligen! Detta har jag klurat på MYCKET länge; det omöjliga testet i Star Trek som kapten Kirk gör i sin kadetträning heter Kobayashi Maru och går ut på att man utsätts för en 'no-win-situation' och bedöms utifrån hur man hanterar det (finns en lång sida på wikipedia tillägnat detta, läs här!).

Jag är egentligen inget stort fan av Star Trek (mest för att jag var för liten för det när det gick på TV), men det är ändå underhållande, det lilla jag sett. Kobayashi Maru omnämns dock i ett Vänner-avsnitt och jag glömde bort vilket avsnitt det var och vad ordet hette. Mycket klurigt. Har funderat länge, länge på vad det hette och försökt googla det men utan resultat. Men nu hittade jag äntligen Vänner-avsnittet (i slutet av säsong tre) och ska nu minnas Kobayashi Maru för alltid!

Something New 08.02.12

Ikea time! Efter en timslång rundvandring på Ikea Kållered kom jag hem med diverse nödvändiga föremål, såsom lakan, skålar, handdukar, bokhylla och klädhäst (tusen spänn för den, det sved!). Men det sista jag knökade ner i vagnen var egentligen varken nödvändigt, viktigt eller användbart men ... det är dock viktigt att lägga pengar på saker som enbart gör en glad också! Dessutom är jag vuxen så jag får göra vad jag vill med mina pengar (den meningen gör mig alltid nöjd!). Alltså, en tavla med Gustav Klimt-motiv (Hårt Vatten har jag lärt mig att orginaltavlan heter) för cirkus 400 pix. Spanade in den för säkert två år sedan men har inte kommit mig för att köpa den innan (läs: varit för pank). Men nu slog jag till banne mig, och nu hänger den här bakom mig och myser. Love it!




Projekt: Pussel

Pusslet pusslas!


Something New 07.02.12

Köpte en potatisskalare på Gekås för någon månad sedan och använde den för första gången idag. Och jäklar, att skala potatis har aldrig varit enklare! Jag är ingen kock, att laga mat är oftast en kamp mellan mig och maten/verktygen/husgeråden. Att underlätta arbetet är därför superviktigt. Och en ny skalare har verkligen underlättat kampen. Score!







I vanlig ordning skalade jag av en bit av min nagel. Uhh.

Something New 06.02.12

Har bakat chokladpaj! Det var ganska roligt, första gången jag gjort paj överhuvudtaget. Inte så svårt men jag äger dock ingen pajform så fick improvisera ihop en form. Det blev helt okej i alla fall. Smakade trevligt också!



Paaaaaj!

Something Old 06.02.12

Premiär för Something Old! Ibland finns det gamla saker jag vill skriva om, t.ex. filmer jag ser om eller böcker jag läser om. Så detta får en egen kategori. Mycket käckt. Och den första Something Old handlar om två av mina favorithemsidor (oj, hemsidor låter väldigt uråldrigt nuförtiden). Hur som helst, bra grejer när man är uttråkad eller bara vill se något roligt.

Besök
failblog & winblog!


Nytt projekt: Pussel

Projekt Virka fortskrider långsamt men säkert och under tiden startar jag ett nytt projekt; pussel!

Blev inspirerad av min fina vän Karin som pusslat ett 1000-bitarspussel och jag insåg även att jag själv har ett pussel som väntar på att bli pusslat! Min 'sambo' Linn kommer spela en avgörande roll i pusslandet.


Something New 05.02.12

Kronärtskocka heter artichaut (aʀtiʃo) på franska.

Vet inte när jag kommer ha nytta av den informationen men jag har precis myst mig igenom 00-talets bästa film, Amélie från Montmartre, och där diskuteras det kronärtskockor hejvilt.

At least you'll never be a vegetable - even artichokes have hearts.



Something New 04.02.12

Clinophobia är rädsla för att gå och lägga sig. Det svenska ordet är kanske...Klinofobi? Ja, vem vet. Ordet kommer från grekiskans klinein (att luta eller böja sig, såsom man gör när man ligger och sover).

Something New 03.02.12

Jag och pappa åkte skridskor i viken utanför halvön idag. Det är tur att Årnäs är så folktomt på vintern, jag åker verkligen som en kratta! Men det är roligt ändå och jag ramlade bara två gånger. Score, haha. Känner mig redo att börja öva på min trippel salchow vilken dag som helst nu.
Skridskoåkning är ju inget nytt, men det var så fridfullt och vackert så det får vara en ny sak för dagen ändå.

Something New 03.02.12

Har hört First Aid Kit förut men inte ordentligt eller genomgående. Och nu när till&med min kära mamma pratar om dem stup i kvarten så kan jag inte ignorera detta musikfenomen mera. Slängde ett getöga på Skavlan idag och efter ett gäng med gamla, tråkiga gubbar som pratade om gamla och tråkiga saker kom alltså First Aid Kit och pratade om fina och inspirerande saker och sjöng fint och inspirerande.


Something New 02.02.12

Mycket spännande ny sak idag; körde för första gången på halt underlag sedan jag fick mitt körkort.

 

Jag har haft körkortet i ungefär sju månader och hösten var väldigt fri från is och halka. All körning har skett på torr mark. Tills idag! Jag befinner mig hos mamma och pappa i Varberg just nu (Adri är också här!) och idag skulle vi ta bilen ut till halvöns udde för att leka med hundarna. Och jag skulle köra. Extremt nervöst. Tack och lov är vi som sagt på en halvö som är ganska obebodd så här års = inga människor, inga bilar, inget att köra på. Testade att gasa kraftigt, bromsa kraftigt, bromsa och gasa i uppförbacke och nedförbacke. Jättespännande! Men hela tiden med en obehaglig känsla av att vi skulle hamna i diket i slutändan. Vilket dock inte inträffade och vi kom oskadda ner till udden och kunde njuta av solen och hundarna som sprattlandes sprang över isarna. Fin dag!

 

 


Something New 01.02.12

Hanging Chad, ett ord jag först kom i kontakt med i första säsongen av How I met Your Mother, har jag funderat på mycket länge vad det betyder. Jag har äntligen tagit mig för att ta reda på dess historia och lo and behold, det finns en hel vetenskap bakom!

 

 

 

Chads är pappersbitar som trycks ut ur ett större papper (framgår tydligt på bilden på Ted Mosby, ovan!). Problem uppstod vid presidentvalet i USA år 2000 när många chads blev hängande och inte kom av från papperet ordentligt och rösterna blev därför inte räknade (kanske äntligen en förklaring till varför den där dummerjönsen blev vald).

 

Det finns även olika sorters hanging chads, de kan vara swinging, dimpled, trichads eller pregnant beroende på hur de sitter fast på papperet. Just hanging chads är de som sitter fast i ett hörn, såsom Teds. Swinging chads sitter fast i två hörn, trichads sitter fast i tre hörn och pregnant och dimpled chads sitter fast i alla fyra hörn men det finns tecken som tyder på att den skulle tryckas ut.

 

 

 

Massa chads! Just ordet chad innebär ju inte enbart papper som används vid presidentval. Konfetti kan betå av chads och små bitar som trycks ut av vilket material som helst, metall, trä, plast, vad som helst, är faktiskt chads.


RSS 2.0