Something New 28.03.12

Den 28e mars alltså. För första gången är jag 24 år. Det känns spännande. Mitt år som 23åring var ganska bra men lite ojämnt. Halvseg start, bra sommar, jobbig höst, trevlig jul och en väldigt bra vår. Undrar hur mitt år som 24åring kommer bli? Återstår att se...

Something New 27.03.12

Jag håller på att läsa ett antal böcker redan men det är aldrig fel att påbörja ännu en. Adri tog med Tinker, tailor, soilder, spy till mig och vem är jag att säga nej till en god bok?


Something New 26.03.12

Ja, nu hände det. Har hoppats och hoppats att det inte skulle bli såhär men ja, tillslut orkar man inte kämpa emot hur länge som helst. Jag gav upp. Jag har blivit...sjuk! Blä blä bläl,ölmlkmg. Har sjukskrivit mig hela veckan och sökt mig ner till Varberg, till mamma och pappa. Hostar och hostar och hostar. Och snorar och snorar och snorar. Fy fan. Dagen har bestått av sova, äta, hosta, läsa och kolla på bilder på söta djur på daily squee.  Och här kommer en favorit;


Something New 25.03.12

Något av det bästa som finns på TV är dokumentärer på SVT. Senast följde jag Barn till varje pris och igår kollade jag in Så levde de lyckliga, en dokumetär om åtta par, hur deras liv blev efter bröllopet. Jag vet inte exakt vad det är som är så tilltalande med just SVT-dokumentärer. Kanske enbart att de är välgjorda och intressanta men också att de är väldigt seriösa i jämförelse med dokumentärer på trean, fyran och femman där det mest känns som att man ska götta sig i hur knäppa människor är.

Så levde de lyckliga på SVT1 tisdag kl. 20.00.

Something New 24.03.12

Så det finns en video på youtube om en hund som heter Denver. Hon har ätit upp kattgodiset och känner sig extremt skyldig.



Och nu är frågan; hur gärna vill jag ha skulpturen av Denver den Skyldiga Hunden? Svar: GÄRNA!
Finns på etsy för 75 dollar. 


Something New 23.03.12

Etsy.com slutar aldrig att glädja mig! Idag fick jag hem en Mockingjaybrosch (som Katniss har i Hungerspelen), som kostade, inklusive frakt, 70 spänn. Nördigt, billigt och one of a kind = gör Nina till en glad & nöjd nörd! 


Something New 22.03.12

Hunger games

Yessss, en månads väntan är nu över. Jag och Linn kollade in Hungerspelen igår på Bergakungen, tillsammans med cirka femhundra andra Katniss-fans. Vi köpte popcorn och läsk som jag totalt glömde bort (drickan ligger fortfarande i min väska) och jag satt som paralyserad under 150 minuter och tog in allt som hände på duken. Jag var så totalt exalterad, jag sade till Linn innan vi skulle gå in på Bergakungen att jag inte kunde minnas när jag senast var såhär uppspelt (tre veckor sedan, när jag läste Mockingjay...). Hur som helst, det går inte riktig att vara objektiv. Filmen var tillräckligt välgjord för att jag ska vara riktigt nöjd, den var riktigt bra. Det fanns såklart massor av småsaker som jag kan störa mig massor på men orkar inte  vara negativ så jag håller mig till att tycka att överlag funkade det mesta väldigt bra, vissa saker över förväntan (framförallt karaktären Seneca Crane som inte alls är med i boken men fått en framträdande roll i filmen).
Jag undrar dock hur jag hade uppfattat filmen om jag inte läst boken. Om jag skulle uppleva den som spännande, intressant och välgjord, precis som boken, eller bara ologisk och förvirrande? Ja, säg det. Det enda jag kan jämföra med just nu är Aftonbladets skrivbent Zandra Lundberg som såg filmen och blev arg och tyckte den skulle förbjudas för att barn kommer få mardrömmar. Jaja, visst, bara för att du fick mentala ärr av Bröderna Lejonhjärta när du var liten behöver du inte avsky alla tragiska ungdomsfilmer. 










Ja, hm, Hunger Games får 8/10 ändå. Ser fram emot att se om den om ett halvår när den dyker upp på DVD. Och i november 2013 (!!) kommer uppföljaren Catching Fire. Dags för en ny räkna-ner-kalender!

Something New 21.03.12

Peppar inför Hungerspelen! Bergakungen kl. 20.50 ikväll. Oh. The. Excitement! Taylor Swifts låt Safe & Sound är från filmens soundtrack och är hur vacker som helst. 


Something New 20.03.12

I vanlig ordning tipsar Perezhilton om musik till höger och vänster och den här gången fastnade jag för brittiska Birdy, som gör en vacker cover av Bon Ivers Skinny Love.



Something New 19.03.12

The Descendants

Återigen en Oscarsnominerad film, om en man (George Clooney) som tillsammans med sina barn försöker hantera sorgen och konflikterna som uppstår då frun hamnar i koma.
Clooney är riktigt bra här och hans Dr. Doug Ross från Cityakuten känns väldigt långt borta. Han spelar rollen som Matt King både trovärdigt och lågmält. Hela filmen är trovärdig och lågmäld och det är väl just det som gör den så bra, det känns väldigt äkta. Och som vanligt är den känslan guld värd när det kommer till grenren drama.
The Descendants är varken spektakulär, banbrytande eller otrolig. Men däremot väldigt fin, rörande och välgjord. Och dessutom är vissa scener förvånansvärt roliga!






The Descendants får 7,5/10

Something New 19.03.12

Okej, inte helt nytt men ändå! Den undebara musiken till filmen The Artist. Lyssna lyssna lyssna!


Something New 18.03.12

Söndagar alltså. Jag får aldrig särskilt mycket gjort. Men jag jobbar på att ta tillvara mina söndagar, trots att jag inte gillar dem. Långpromenad i Slottskogen, fyra avsnitt av Cityakuten, satt upp gardiner, ätit på New Delhi med Linn. Ja, det får duga helt enkelt. Hade det varit för fem år sedan skulle det varit tio avsnitt av Cityakuten och en tupplur, typ.

Idag blir det kort och gott en bild. Ja. Så är det. Håll till godo kära vänner!


Something New 17.03.12

Hugo

Oscarsbelönad för bl.a. cinematography, visual effects och art direction och nominerad för bästa film, regi och manus. Jag tänkte att Hugo förmodligen skulle vara ett påkostat spektakel men den visade sig vara en riktigt fin film om den föräldralöse pojken Hugo som tillsammans med sin vän Isabelle försöker lösa mysterium och hitta ledtrådar om Hugos far och Isabelles gudfar. Vem är egentligen Papa Georges? 
Visuellt fantastisk, som Amélie från Montmartre, och en historia som på vissa sätt liknar Extremely Loud and Incredibly Close. Och en riktig kärleksförklaring till filmens födelse och de tidiga filmer och deras pionjärer till skapare i slutet av 1800-talet. Linn tyckte verkligen om filmen, men jag blev helt lyrisk över de små detaljerna från filmhistorien som nämns här och var, från Méliès och bröderna Lumière till tintning, The great train robbery och framför allt Resan till Månen, som har 110 år på nacken (!!!) men fortfarande är lika charmig. 
Hugo är precis som The Artist en riktig filmfest, och en underbar hyllning till sina historiska föregångare.



Hugo får 8/10

Something New 16.03.12

HIGHlarious. Hamnar jag i rullstol nån gång MÅSTE jag ha en sån där!


Something New 15.03.12

Nu är det Ides of March idag, alltså den 15e mars. Så här står det wikipedia:

"In modern times, the term Ides of March is best known as the date on which Julius Caesar was killed in 44 B.C
According to Plutarch, a seer had foreseen that Caesar would be harmed not later than the Ides of March and on his way to the Theatre of Pompey (where he would be assassinated), Caesar met that seer and joked, "The ides of March have come", meaning to say that the prophecy had not been fulfilled, to which the seer replied "Ay, Caesar; but not gone." "

När jag såg filmen The Ides of March tänkte jag bara att det förmodligen hade någon politisk betydelse men tydligen slängde man sig med detta begrepp redan i bibliska tider. Tänka sig!

Something New 14.03.12

Jag och Adri byter böcker väldigt ofta. Just nu läser hon Hungerspelen, som jag tvingat på henne. Och jag har nu börjat läsa The Accidental av Ali Smith, som Adri rekommenderat. Känner mig väldigt pepp, Adri har pratat sig varm om den i snart två år. Let the journey begin!


Something New 13.03.12

Jag och Linn peppar inför Way Out West! Bara fem månader kvar, ojojoj. Kommer gå fort fort fort. Pepp pepp pepp!


Something New 12.03.12

The Perks of Being a Wallflower

Ja, nu var det riktigt svårt att hitta en bok som kunde fylla tomrummet efter Hungerspelen. Och inne på Pocketshop råkade jag få syn på The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chobsky. Ja, den fick duga helt enkelt. Wallflower ska bli till film i år så jag kände att det var läge att få läst den. 
Boken är skriven i brevform av huvudpersonen Charlie, där han berättar om allt som händer i sitt liv under ett års tid.
I början tyckte jag att det kändes väldigt enkelt och nästan tråkigt. Inte direkt händelselöst men kanske lite innehållslöst. Men allteftersom jag läste insåg jag dels att jag gillade boken jättemycket och dels att den inte var så enkel som jag trodde. Det finns en del svåra grejer som långsamt långsamt förklaras. Allting får ta lite tid. Huvudpersonen Charlie är inte bara komplex och svår utan även väldigt lätt att tycka om och sympatisera med. Han påminner starkt om en äldre och något lugnare Oscar från Extremely Loud and Incredibly Close. De ser världen på samma sätt och även sättet de pratar och tänker påminner om varandra. Gud så flummigt, nu låter som att dessa människor finns på riktigt och att jag känner de personligen (men det är ju det som gör en riktigt bra bok ändå, att man tillslut tror och VILL att karaktärerna ska finnas på riktigt).
Hur som helst, boken innehåller dessutom många element som berör mig väldigt mycket t.ex. att bli vuxen och inte riktigt veta vart man hör hemma, att inte förstå sig på världen och människorna i den, att inte passa in, att våga ta farväl.



8/10 och stort plus för den otroligt vackra framsidan. Love it!

Something New 09.03.12 - 11.03.12

Är precis hemkommen från en fantastisk helg i Malmö. Syster yster Adrianna bor ju i lilla kollektivet på Värnhem där jag ju själv bott till & från. Alltid lika underbart mysigt att vara på besök där. I ungefärlig kronologisk ordning gjorde vi följande; åt hamburgare, mozzarella sticks och lökringar på Tusen2, såg Attack the Block, gick på visning av CO Hulténs konst och utställningen Ladies and Gentlemen på Moderna Museet, åt tapas på fantastiska La Roche, kollade på Melodifestivalen hos Ola & Anders, kollade på De tre Musketörerna, åt amerikansk brunch på Southern Kitchen, gick på lägenhetsvisning för en lägenhet Adri vill köpa och avslutningsvis såg vi The Artist på bio. Ändå hann vi med att ta ordentlig sovmorgon både lördag & söndag och jag hann läsa 140 sidor i min nya bok, The Perks of Being a Wallflower.

Produktiv helg - you're doing it right!

Something New 08.03.12

Nytt avsnitt av den underbara serien New Girl! Innan jag såg New Girl hade jag inga höga tankar om Zooey Deschanel, alla roller hon gjort har varit riktigt tråkiga och otrovärdiga (är det ett ord?). Men i New Girl rasslade det till! Älskar henne numera, hon är ett komiskt geni. Kan inte få nog!


Something New 07.03.12

När jag ska till jobbet brukar jag ta trean från Högsbogatan och åka in till Valand och byta till min gamla hederliga Lindomebuss 761. En trevlig timslång resa. Men imorse när jag gick utanför dörren tänkte jag 'varför inte ta spårvagnen från en annan hållplats idag?'. Hotta upp morgonresan lite grann helt enkelt. Så jag gick till Bokekullsgatan istället. Det var mycket spännande. Observera cykeln!


Something New 06.03.12

Ordet Axiom har förbryllat mig länge. Har säkert fått det förklarat för mig massor av gånger men betydelsen fastnar bara inte. Men NU minsann ska jag minnas. Såhär står det på wikipedia: 

"Ett axiom (av grekiska axioma) är en grundsats som kan accepteras utan bevis. Det är en sats som är självklart sann och inte själv behöver bevisas.[1] Dessa självklarheter utgör logiska systemsgrund, som tillsammans kan bilda ett axiomsystem."

Något som inte ska ifrågasättas alltså? Har en vag känsla av att detta används inom matte...

Something New 05.03.12

Mockingjay

Okej då, here goes. Sista delen i Hungerspelstriologin, läste ut den för några dagar sedan men jag behövde lite tid att låta det sjunka in lite grann, som Henrik Kruusval skulle sagt. Jag hoppas att alla mina vänner tänker läsa Hungerspelen så tänker inte avslöja några detaljer kring boken. Men man kan väl säga att den inte riktigt var lika jämn som de två första böckerna, där spänningen stegras konstant ända in på sista sidan. I Mockingjay går det lite upp och ner, jag minns inte ens vad som händer i första halvan av boken, det bara flöt förbi i ett töcken av "hur ska detta sluta?"-tankar. Och slutet är dessutom riktigt gruesome. Uhhh.
Det som gör Mockingjay så himla bra är dock känslan av förvirring och ifrågasättande. Vem är vän och vem är fiende? När man slutar ifrågasätta detta har man förlorat och det är det Mockingjay verkligen förmedlar, mycket mycket starkare än de två tidigare böckerna. Och det älskar jag, att ingenting är svart eller vitt.



Runt en 8/10 förtjänar Mockingjay, det är ett värdigt slut på en fantastisk triologi!
Köp Hungerspelen här, här eller här!

Something New 04.03.12

Jag var på Excet igår (inatt, alltså idag!) för första gången. Jag gillar inte klubbar egentligen, för hög musik och för fulla människor. Och för dyrt. På Excet var det 150 spänn att gå in och en Carlsberg för 56. Fyfan. Men ibland är det ändå roligt, trots alla pengar man slänger ut. Och Excet var stort, i London blev vi så bortskämda med ställen som KOKO vars lokal var en gammal teater, och ofta känns alla klubbar som små garderober i jämförelse. Men Excet imponerade ändå. Ja, 350 spänn well spent!

Something Old 04.03.12



Lilla vovven Biffen var på besök på Späckhuggaregatan för några veckor sedan



Förut 'slängde jag utan att öppna' men jag tror att jag numera lutar åt 'öppnar men förstår inte'





Skridskor på Heden med Linn

Solnedgång över Årnäshalvön, mammas och pappas trakter

Something New 03.03.12

Min fina vän Karin bjöd med mig och Linn på Swedish Meatballs med Lingon, Carl Einar Häckners föreställning på Aftonstjärnan. Han har alltid varit bra och hur underhållande som helst men jag har framförallt sett honom på Liseberg på sommaren. Då är det mest trolleri, knäppa karaktärer och lindansöser. Men nu var det bara han, lite trolleri och mest massa prat, iakttagelser och långa utläggningar om livet och diverse andra grejer. Det var spännande att se den sidan av honom, att han i ena sekunden får en att skratta så man viker sig dubbelt med den där bananen som han viker hundra varv och sedan får en att nästan gråta när han pratar om hur skört livet är. Det var underhållande och roligt som alltid men även med lite uppmaning till eftertanke. Like it!
Som vanligt pratade han med publiken efteråt och han frågade oss vad vi tyckte bäst om. Vi svarade banan-grejen. Men nu i efterhand kom jag på att fan, det är ju HAN som är det bästa. Banan-tricket är jätteroligt men det är ju för att han gör det. Hans små ljud och rörelser och blickar, det är det som gör det roligt. Ack ack, att vara efterklok gör ju ingen glad.


Something New 02.03.12

Midnight in Paris

Åh, jag älskar verkligen sånna här filmer. Lite knäppt och surrealistiskt men utan att absolut förklara hur allt hänger ihop. Det bara är som det är. MEN utan att bli konstig och förvirrande. Fint, vackert och inspirerande. Men det finns ett stort problem. Owen Wilson. Nej nej nej. Det var så tydligt att rollen skulle spelas av Woody Allen själv, fast för 30 år sedan. Den stora behållningen är dock alla konstärer och gamla kändisar och hur de framställs, framförallt Dalí, Hemingway och Zelda Fitzgerald. Helt underbart! Men lite för kort och enkel, det känns som att det kunde fyllas med så mycket mer!



8/10, hade fått full poäng om Woody Allen själv spelat huvudrollen
PS läste ut Mockingjay igår. Sitter och funderar över vad jag ska skriva om den. Den var...svår, på många olika sätt.

Something New 01.03.12

Ny trailer för Hungerspelen! Den 23e mars kommer den alltså. Det är nog dags att göra en räkna-ner-kalender ändå...


Something New 29.02.12

Nya säsongen av Mad Men kommer om några veckor och reklamen för spektaklet har orsakat kontroverser borta i amerika. Jag antar att det är extra känsligt pga tioårsjubileumet av 9/11 och även reklamen för Extremely Loud and Incredibly Close. Mad Mens poster syftar dock inte på 9/11 utan vinjetten till själva serien, men det blir väl ändå lite för close to home.


RSS 2.0